Hopp til innhold

Har tjent dobbelt så mye på sparing i utlandet

De siste tolv årene har folk flyttet mer av fondssparingen sin til utlandet. Kronesvekkelsen har bidratt til at de har doblet avkastningen på sparingen ute, sammenlignet med sparing på Oslo Børs.

Oksen på Wall Street

I mer enn ti år har det vært en trend at nordmenn har flyttet stadig mer av fondssparingen sin utenlands. I globale indeksfond er rundt 7 av 10 kroner investert i amerikanske selskaper notert på aksjebørsene i New York.

Foto: Reuters

– Vi skal kanskje ikke kalle det et genitrekk. Men så langt har det vært smart. Veldig smart, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.

Næss kommenterer trenden der stadig mer av husholdningenes fondssparing sendes ut av landet.

Les også Aksjesparingen i Norge halvert på tolv år

Oslo Børs

Tall fra Verdipapirfondenes forening viser at nesten all ny fondssparing de siste tolv årene har blitt satt inn i aksjefond som investerer i utenlandske bedrifter – og svært lite i aksjefond på Oslo Børs.

Mens 600 millioner kroner har tilflytt norske aksjefond som «nye» penger i perioden, er tilsvarende tall for internasjonale fond 56 milliarder.

Med fasit i hånd har det vært svært lønnsomt. For en nordmann som eier utenlandske aksjer stiger verdien når kronekursen svekker seg mot valutaen aksjen er notert i.

I perioden har kronen nesten halvert seg i verdi mot amerikanske dollar, viser tall fra Norges Bank. Mens en dollar kostet 5,57 kroner ved utgangen av 2012, er prisen i skrivende stund nær 11 kroner.

I et globalt aksjefond som prøver å speile de globale aksjemarkedene, er typisk 7 av 10 kroner investert i amerikanske bedrifter.

– Siden 2012 har norske aksjer gitt en glimrende avkastning, på 200 prosent, sier Næss.

Dersom du investerte 10.000 kroner den gang, betyr det at investeringen nå er verdt 30.000 kroner.

Det er mer enn vanlig. Globale aksjer har til sammenligning gitt 500 prosent avkastning, mer enn det doble. Så det har vært et riktig skritt av husholdningene å flytte mer sparing ut, sier Næss.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea

Folk flest har vært smarte, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Foto: Nordea

Det som virkelig har fått fart på inntjeningen er kronesvekkelsen i perioden. Det har doblet avkastningen.

Folk som sparer kan også velge å unngå valutaeffekter på sparingen. Men også justert for valuta, har man tjent best på å spare i utenlandske aksjer.

Internasjonale aksjer sikret mot valutasvingninger har gitt 250 prosent avkastning i perioden, mot 200 prosent avkastning i norske aksjer.

Folk flest investerer som Oljefondet

Oljefondssjef Nicolai Tangen var nylig vert for en investeringskonferanse i Norges Bank. Fondet investerer kun i utlandet.

Han vil ikke gi råd til folk om hvordan de skal plassere pengene sine.

Nicolai Tangen er leder for det norske Oljefondet

Oljefondssjef Nicolai Tangen sier at noe sparing i utlandet kan være en fin måte å spre risikoen på.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Nei, det må være opp til hver enkelt hvordan de vil investere pengene sine. Det er en fin frihet folk har, sier Tangen.

– Men folk har i større grad investert som Oljefondet det siste tiåret. Det har ikke vært så dumt det?

– Generelt så skal man jo dele pengene sine på forskjellige investeringer. Og det er klart at når du har deler av investeringene dine i utlandet, så kan det være en fin måte å spre risikoen på, sier Tangen.

Oljefondet er investert med 7 av 10 kroner i aksjer og resten i rentepapirer og litt eiendom. Ikke ulikt en privatperson med sparekonto i banken og eierandeler i et globalt aksjefond. Og kanskje egen bolig.

– Helt riktig og smart

Håkon Hansen er konserndirektør for formuesforvaltning i DNB. Han sier at utviklingen også er i tråd med god rådgivning.

Håkon Hansen, konserndirektør i DNB

– Kronesvekkelsen har gjort det mer attraktivt å investere i utlandet, sier Håkon Hansen, konserndirektør i DNB.

Foto: @S Stig Bjarne FI / @S Stig Bjarne FI

– Dette er helt riktig og smart. Den norske børsen utgjør under 1 prosent av de totale verdiene i verden. Det å ha alle pengene sine i en liten kurv som den norske børsen er, er en høyere risiko enn å fordele dem på flere børser over hele verden, sier han.

Hansen sier at aksjesparing i utlandet har vært lønnsomt av flere årsaker.

– Det ene er kronesvekkelsen de siste tiårene. Det har gjort det enda mer attraktivt å være investert i utlandet. Det andre er at flere av de store sektorene som teknologi, er mye skapt der ute, sier han.

AKTUELT NÅ