Sportsnyheter

Oppsummert

Her får du de siste sportsnyhetene fra NRK.

• Leeds til opprykksfinale

Leeds ble nummer tre i den engelske mesterskapsserien, og dermed best av lagene som ikke rykket direkte opp til Premier League.

Nå har laget skaffet seg en ny mulighet for retur til det øverste nivået. Etter en knallsterk 4-0-seier over Norwich torsdag kveld, er de hvite klare for opprykksfinalen på Wembley 26. mai. Der møter de enten Southampton eller West Bromwich.

Ilia Gruev slo an tonen med Leeds' første scoring etter sju minutter. Deretter sørget Joël Piroe, Georginio Rutter og Crysencio Summerville (bildet) for en etter hvert meget komfortabel seier.

Leeds United's Crysencio Summerville celebrates scoring their fourth goal with Georginio Rutter and teammate
  • Norsk VM-tap for Canada

Norge ble som ventet et nummer for små i torsdagens kamp mot Canada i ishockey-VM.

Brandon Tanev og Andrew Mangiapane sørget for 2-0 til Canada, før Stian Solberg ga Norge et lite håp med sin redusering 2.47 ut i tredje periode.

Men Dylan Cozens og Jared McCann sørget for at det til slutt ble en meget komfortabel Canada-seier.

Norge står dermed med tre tap og én seier i mesterskapet som spilles i Tsjekkia.

Norge har igjen kamper mot Østerrike (søndag) og Storbritannia (mandag) i puljespillet, men selv to strake seirer vil trolig ikke holde i jakten på kvartfinale.

o2njvbXAqHI
  • Cecilia Brækhus bekrefter ny tittelkamp

Cecilia Brækhus (42) avslører overfor Nettavisen at hun trolig skal møte slovenske Ema Kozin (26) til kamp om WBC-beltet i super weltervekt.

Brækhus møtte i fjor Terri Harper i VM-kampen i WBO, der det endte uavgjort. Siden har Harper valgt å gå ned en vektklasse.

Overfor Nettavisen bekrefter Brækhus at Kozin er neste motstander om sloveneren velger å stille opp. Hun må gjøre det for ikke å miste beltet automatisk.

Brækhus var ubeseiret i weltervekt helt til hun tapte to ganger for Jessica McCaskill i 2020 og 2021. Av hennes 39 kamper har 28 stått om VM-titler. I weltervekt holdt hun tittelbeltene i WBA, WBC, WBO, WPB og IBF.

(NTB)

anRQIZ2pwYw
  • Norske målscorere i Djurgårdens 5-0-fest

Den norske duoen Tobias Gulliksen og Tokmac Nguen scoret hvert sitt mål i 5-0-seieren til Djurgården over Brommapojkarna i Allsvenskan torsdag.

Djurgården ligger på 2.-plass i Allsvenskan med 19 poeng. Malmö topper tabellen med fem poeng mer.

Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
  • God Hovland-start i PGA-mesterskapet – Schauffele med rekord

Viktor Hovland leverte fem birdier og er tre slag under par etter første runde av majorturneringen PGA-mesterskapet.

26-åringen har hatt en tøff start på sesongen etter at han i fjor vant PGA-sluttspillet. Han har blant annet stått over flere turneringer.

Foran helgens turnering i Louisville, Kentucky ble det kjent at Hovland har gjenopptatt samarbeidet med treneren Joe Mayo.

Tre slag under par på første runde gir en foreløpig 8.-plass. Hovland ble nummer to i fjorårets utgave av PGA-mesterskapet.

Xander Schauffele har fått en mildt sagt god start på turneringen. Amerikaneren gikk første runde ni slag under par og tangerte historiens beste runde i majorsammenheng.

62 slag på runden er rekord i PGA-mesterskapets historie.

WAke3gNXa6E
  • VIF-smell mot Kongsvinger

Vålerengas seiersrekke stoppet mot Kongsvinger i 1. divisjon torsdag.

Vålerenga sto med fire strake seirer, hvorav to var mot eliteseriemotstand i cupen, før møte med Kongsvinger på fotballens nasjonaldag.

Etter 32 minutter stanget Harald Holter inn ledelse for gjestene. fra Kongsvinger.Et kvarter før slutt doblet Jesper Grundt ledelsen med en lekker scoring.

Dermed er Kongsvinger nummer to på tabellen, mens Vålerenga feirer nasjonaldagen som Norges 24. beste fotballag.

(NTB)

ZcPg4l7U74k
  • FFK lekte seg med Strømsgodset

Fredrikstad imponerte igjen og senket Strømsgodset 3-1. Nyopprykkede Fredrikstad står med fire strake seirer i Eliteserien og har kun tapt en kamp så langt. Det skjedde i serieåpningen mot regjerende seriemester Bodø/Glimt.

– Det var en fantastisk opplevelse. Vi går ut og tar tak i kampen og kjører over dem fra start. Vi får en på trynet, men reiser oss igjen. Jeg er utrolig stolt av laget. En kjempekamp, sa FFK-spiller Simen Rafn til TV 2 etter kampen.

Allerede etter tre og et halvt minutt kunne hjemmelaget juble for scoring. Bjørlo svingte inn et frispark i feltet, og Stray Molde stanget det i mål.

Noen minutter etterpå slo Strømsgodset et frispark inn i boksen. Lars-Christopher Vilsvik fikk slått ballen videre inn ved femmeteren, hvor Philip Aukland var uheldig og satte ballen i eget nett.

Etter et kvarter gikk FFK tilbake i føringen da Eirik Ulland Andersen stusset inn et selvmål på corner. Fem minutter før pause økte Bjørlo til 3-1 på straffespark.

Etter 66 minutter fastsatte innbytter Oscar Aga resultatet til 4-1.

(NTB)

cCm_4uPY0GE
  • Kristiansund-kapteinen slaktet eget lag

Kristiansund leverte en tam forestilling i Eliteserien 16. mai og tapte fortjent 0-1 borte mot Haugesund.

Det førte til røffe ord fra både trener Amund Skiri og lagkaptein Dan Peter Ulvestad i pausen. Da sto det 0-0, men det så meget skummelt ut for gjestene fra Nordmøre.

– Dette var på grensen til pinlig. Vi er energiløse og tør ikke. Det ser ut som at vi venter på at Haugesund skal gjøre noe. Alt må opp – beinflytting, valg med ball, brudd, jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte, sa Ulvestad til TV 2.

Sebastian Tounekti scoret det som skulle vise seg å bli kampens eneste mål etter 47 minutter.

(NTB)

ARCT5Qz1_z4
  • Lillestrøm-målfest i Stavanger

Med 4-1-seier la Lillestrøm en demper på feststemningen i Stavanger 16. mai.

Knappe tre minutter var spilt da Eric Larsson ble felt inne i 16-meteren, og dommeren pekte på straffemerket. Lehne Olsen var sikker fra elleve meter og sørget for 1-0.

Fire minutter senere satt også 2-0 i nettet. Åsen rev seg løs på første stolpe og nikket inn Marius Lundemos corner i nettet.

Både Sondre Auklend og Tripic så ut til å tenne håpet for vertene kort tid senere, men begge scoringene ble avblåst for offside på sistnevnte. Da kunne LSK i stedet øke til 3-0 før pausesignalet.

Et energisk Viking-lag kom ut fra garderoben etter pausen og jaktet en redusering, og etter halvspilt omgang skaffet Tripic straffespark. Kapteinen tok selv ansvaret og sørget for 1-3 fra elleve meter.

Det var likevel ikke nok til å sørge for en ordentlig sluttspurt. På overtid kontret Knudtzon inn 4-1.

(NTB)

ZjLdb2JbHms
  • Eikrems dobbel straffet Odd

Magnus Wolff Eikrem strålte i Moldes 4-0-seier over Odd. Eikrem utnyttet nådeløst to tabber før pause, mens Mathias Fjørtoft Løvik og Aaron Samuel senere fjernet all tvil i Skien. Scoringene fikset MFKs første seier på tre seriekamper og heng på tetlagene.

Odd er derimot i skikkelig trøbbel. Klubben er fortsatt uten hjemmeseier og har gått fem ligaoppgjør uten å vinne. Forrige trepoenger kom i Molde for en måned siden.

Telemarkingene har sluppet inn 20 mål på ni kamper. Det er klart flest i Eliteserien.

(NTB)

Jz0kcTN1fEM
  • HamKam herjet – scoret sju mål

HamKam vartet opp med festfotball før pause og dundret til med årets første seier da Sarpsborg ble slått 7-1 på bortegress onsdag.

HamKam scoret like mange mål på 39 minutter som de hadde gjort til sammen på de åtte første kampene i årets Eliteserien.

I 2. omgang puttet HamKam ytterligere to ganger.

Etter fire uavgjort og fire tap klatret HamKam over streken med sesongens første trepoenger.

(NTB)

F4QbaFkPjE8
  • Vraket Finne kom inn og fikset Brann-ledelse

Bård Finne slapp til etter pause og bidro med en viktig scoring da Brann tok en ventet hjemmeseier over Sandefjord på 16. mai. Bergenserne vant kampen 2–1.

51 minutter var spilt da Finne satte inn Branns ledermål. Ti minutter senere deoblet Emil Kornvig ledelsen.

Dermed fikk Sebastian Mathisens scoring for Sandefjord fem minutter på overtid ingen innvirkning på poengfordelingen.

(NTB)

HG-DLRJ-gUA
  • Alaphilippe brøt seierstørken – sikret Grand Tour-trippelen

Franske Julian Alaphilippe tok sin første seier på nesten ett år da han vant den 12. etappen av Giro d'Italia torsdag.

– Det er en slags gjenoppstandelse. Det er en av de råeste bruddtriumfene jeg har sett på mange, mange år. Julian Alaphilippe er tilbake, sa Theis Magelssen på Eurosports sending.

Franskmannen har vært aktiv så langt i årets ritt og fikk med seg Mirco Maestri i brudd på etappen fra Martinsicuro til Fano. Duoen holdt unna for en større gruppe som kom jagende bak, og med drøye elleve kilometer igjen til mål stakk Alaphilippe fra bruddkameraten.

wrWk9BjDXZo
  • Manchester City uten Ederson i skjebnekamp

Manchester City må klare seg uten førstekeeper Ederson i siste serierunde i Premier League søndag. Brasilianeren pådro seg en skade mot Tottenham tirsdag.

Det melder klubben selv på X.

– Vi kan bekrefte at Ederson går glipp av de to siste kampene av sesongen som følge av et mindre brudd i øyehulen, skriver de.

Brasilianeren vokter dermed ikke buret i skjebnekampen mot West Ham søndag. City er to poeng foran Arsenal på førsteplassen i Premier League med én seriekamp igjen.

I hans fravær er det Stefan Ortega som skal forsøke å hjelpe klubben til to nye triumfer.

e3sPLLmwM6M
  • Belgierne har stanset billettsalg til nasjonsligakamp mot Israel i september

Det belgiske fotballforbundet selger ikke lenger billetter til nasjonsligaoppgjøret mellom Belgia og Israel til høsten. Sikkerheten står i høysetet.

– Sikkerheten kommer alltid først, sier fotballpresident Piet Vandendriessche i en uttalelse.

Kampen er planlagt spilt på Kong Baudouin-stadion i Brussel. Billettsalget til kampene mot Frankrike og Italia senere i høst fortsetter derimot som planlagt.

Flere hundre propalestinske demonstranter har delvis okkupert gatene i den belgiske hovedstaden siden krigen mellom Israel og Hamas startet 7. oktober i fjor.

Belgia har tidligere vært utsatt for ekstremistiske terroraksjoner. I oktober i fjor ble to svenske fotballtilhengere drept foran EM-kvalifiseringskampen mellom Belgia og Sverige i Brussel. (NTB)

belgia
  • Sesongen over for Manchester Citys førstekeeper

Manchester City kan bekrefte at Ederson går glipp av de to siste kampene i sesongen på grunn av et lite brudd i den høyre øyehulen, det skriver de på sin nettside.

Dermed er sesongen over for Ederson.

Den brasilianske målvakten pådro seg skaden under vår 2-0-seier på Tottenham Hotspur tirsdag kveld.

Ederson
  • NFF har sympati med Palestina: – Det som skjer i Gaza, kan ikke fortsette

Fotballpresident Lise Klaveness opplyser til NTB at NFF har forståelse for Palestinas forslag om å sanksjonere Israel.

Fredag 17. mai starter Fifa-kongressen i thailandske Bangkok.

Palestinas fotballforbund (PFA) har bedt om taletid på Fifa-kongressen og kommet med forslag om at Det internasjonale fotballforbundet vedtar «passende sanksjoner» mot Israels fotballforbund (IFA) og israelske lag.

– Et fotballforbund er ikke det samme som et lands regjering, og fotball bør brukes til å inkludere, ikke ekskludere. Men hvis forslaget fra PFA går til avstemning, ønsker vi å sende et signal om at det som nå skjer i Gaza, ikke kan fortsette, sier Klaveness i en uttalelse til NTB.

Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas vedtekter.

De vil be om at Fifa tar i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og PFA sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

– Situasjonen i Palestina er så alvorlig at vi forstår at PFA må be Fifa om å ta tak i det, forteller Klaveness.

I praksis innebærer det at palestinerne ønsker at Fifa suspenderer eller utestenger IFA.

Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober, da den palestinske Hamas-bevegelsen gikk til angrep mot det sørlige Israel og drepte rundt 1140 mennesker og tok rundt 250 gisler. Siden den gang har nærmere 35000 palestinske liv gått tapt i krigen. (NTB)

NFF
  • Pettersen klar til Norges store VM-test

AHL- og Texas Stars-spilleren Mathias Emilio Pettersen (24) er klar for spill for Norge når de regjerende mesterne Canada står for tur i ishockey-VM i kveld.

Det er ennå ikke klart hvilken rekke Pettersen starter i. Det norske laget presenteres vanligvis en time før kampstart. Kampen mot Canada i Praha starter 20.20.

Trolig vil landslagssjef Tobias Johansson nok en gang matche 18-åringen Michael Brandsegg-Nygård i førsterekka sammen med Zuccarello og kaptein Patrick Thoresen. De gjorde sine saker bra i 2-0-seieren over Danmark tirsdag.

Norge slo Canada 3-2 etter straffe i fjorårets VM.

Canada har åtte poeng etter de tre første kampene. Det norske laget slo Danmark 2-0 sist etter tre strake nederlag. Canada må slås om målet om kvartfinale skal nås.

Sist Norge tok seg til kvartfinale, var i 2012. (NTB)